De Limburger: Nieuw plan voor Annadal, van gesloten enclave tot groene uitbreiding van centrum Maastricht

Auteur: Joos Philippens, Dagblad “De Limburger” dd 25-april-2024

Boven de rechtbank, onder het Annadalgebied waar Xior aan de slag gaat. — © Ziegler/Branderhorst

Maastricht

Het Annadal-terrein moet van een gesloten enclave veranderen in een parkachtig deel van het Maastrichtse stadscentrum. Eigenaar Xior denkt aan woningen voor starters en ‘stadsveteranen’, maar ook start-ups.

Het Annadal-ziekenhuis dateert van rond 1955. Toen het ziekenhuis in de jaren tachtig verhuisde naar Randwyck, werd het complex opgedeeld. De rechtbank zit het dichtst bij de binnenstad, het westelijke deel omvat nu 800 studentenkamers van Xior, met ook nog poliklinieken, verloskunde en een apotheek. Die functies blijven, staat in het toekomstplan van bureau Ziegler/Branderhorst.

Dit gebied is een soort enclave zonder aansluiting op de aangrenzende woonwijken, met veel hekken, slagbomen en dichte begroeiing. „We willen deze enclave teruggeven aan de stad”, betoogt stedenbouwkundige Franz Ziegler, die een openbare parkachtige omgeving met fiets- en wandelverbindingen voor zich ziet. Het is nu een overdaad aan parkeren (250 plekken), plek die ingeruimd kan worden voor woningen en bedrijfsruimtes voor creatievelingen.

In bruine kleur de nieuwbouw, waardoor hofjes ontstaan. — © Ziegler/Branderhorst
Impressie van het Annadal-gebied over een aantal jaren. — © Ziegler/Branderhorst

Dat past mooi in het gemeentelijk beleid om afgestudeerden voor de stad te behouden en ouderen (‘stadsveteranen’) uit hun gezinswoningen te krijgen. Ziegler wil inzetten op 2- en 3-kamerappartementen voor beide groepen. Aantallen woningen worden nog niet genoemd. De huidige studentenkamers worden wellicht verplaatst, iets verder van de woonwijken.

Het hoofdgebouw verkeert in uitstekende staat en heeft een karakteristieke jaren 50-uitstraling. „Die historische en statige panden komen beter tot hun recht in beter groen, er zijn bomen genoeg”, stelt Ziegler. Diverse latere bijgebouwen zijn rijp voor de sloop. Op die plek kan nieuwbouw komen, waardoor allerlei hofjes kunnen ontstaan. Het aantal woningen moet nog worden bepaald. Lars Mosman namens ontwikkelaar DubbeLL: „Dit is het begin van een jarenlang proces.” In het gebied liggen al ateliers, de gedachte is om de voormalige elektriciteitscentrale als broedplaats te gebruiken.

Annadal als link tussen de buitenwijken en het stadscentrum. — © Ziegler/Branderhorst

Daarmee kan Annadal een belangrijke schakel worden tussen het centrum en wijken als Belfort en Malberg. Dit samen met winkelcentrum Brusselsepoort. Landschapsarchitect Ziegler spreekt zelfs van een westelijke uitbreiding van het stadscentrum. De betere aansluiting met de omgeving is daarom cruciaal. Voor een betere verbinding met Mariaberg dienen de Brouwersweg en Beeldsnijdersdreef versmald te worden.

Het wijkje Annadal, met vrijstaande woningen, kent nu vijf doodlopende straatjes en hekken. „De bewoners zijn daar sceptisch over,” erkent Ziegler. „We hopen dat ons plan zo goed wordt dat ze straks zelf die hekken weg willen hebben.” Mosman: „Na het sonderen in de buurt, werken we het plan verder uit en dan gaat het richting gemeente. Xior kan straks samenwerken met andere ontwikkelaars, bijvoorbeeld voor de seniorenwoningen.”

Het lijkt logisch om meteen het rechtbankgebouw mee te nemen, maar de aansluiting op de binnenstad blijft voorlopig onduidelijk. „Het Rijksvastgoedbedrijf volgt ons plan met veel belangstelling, maar vreest onrust als ze nu al aanhaken”, zegt Ziegler. Dat is niet vreemd, aangezien net voor miljoenen is geïnvesteerd in de rechtbank, die rond 2030 alweer verhuist naar de omgeving van het station.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *