Auteur: Joos Philippens, Dagblad “De Limburger” dd 14-jun-2024
Binnen een maand komt de ontwikkelaar van het Annadal-terrein tegemoet aan kritiek van de aangrenzende buurten. Hekken rond het gebied in Maastricht blijven nu toch staan. Ook worden elf achter de Becanusstraat geplande woningen geschrapt.
Maastricht – Zo’n honderd omwonenden van het vroegere Annadal-ziekenhuis dromden op 15 mei in Maastricht bijeen rond de tekeningen en maquette van stedenbouwkundige Franz Ziegler. Die wil het gebied, nu een met veel hekken en dicht groen afgesloten terrein, teruggeven aan de stad. Het plan is om het te veranderen in een mix van wonen en werken, met voetgangers en fietsers die een parkachtig gebied doorkruisen. Met extra woningen, in de vorm van tien hofjes.
Vooral het aangrenzende wijkje Annadal, met veel vrijstaande woningen, toonde zich kritisch. De bewoners snappen de redenering van het ‘doorwaadbaar’ maken van het gebied best, maar nog veel meer belang hechten ze aan hun rust en privacy. De hekken en vijf doodlopende straten staan daar garant voor.
Nog geen maand is verstreken sinds die bijeenkomst en nu bericht ontwikkelaar DubbeLL dat de hekken vooralsnog gewoon blijven. „Wie zijn wij om te zeggen dat ze per se weg moeten?”, zegt Lars Mosman. „Misschien willen de omwonenden ze later wél open. We moeten die dichte hekken trouwens nog met de gemeente bespreken, die zeer gecharmeerd was van het open maken van het gebied.”
Een tweede twistpunt met de buurt waren elf woningen achter de Becanusstraat. „Zo wilden wij de bestaande woningen aan die straat spiegelen”, stelt Mosman.
Omwonenden zagen dat totaal niet zitten, omdat ze niet zitten te wachten op achterburen en mooie bomen zouden sneuvelen. Franz Ziegler heeft de woningen geschrapt. „We vinden het plan en het ‘ringpark’ ook beter en robuuster zo”, zegt de stedenbouwkundige.
De woningen waren getekend in dat ‘ringpark’, een groene buffer tussen Annadal en de omliggende wijken. De naam park vonden de buurtbewoners te veel eer voor een smalle groenstrook. „Die naam gaan we aanpassen”, verwacht Mosman.
Ziegler suggereert een prijsvraag. Met de concessies hoopt Mosman in elk geval grote angels uit de discussie gehaald te hebben. „Waar we kunnen, bewegen we. We willen, in overleg met de gemeente, heel graag door naar een concrete fase.” Of dat lukt blijft afwachten. Hans Bloem, een van de meest kritische omwonenden, was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor een reactie. Diens kritiek dat DubbeLL bewust het aantal woningen verzwijgt, weerspreekt Mosman. „Dit is een tienjarenproject, dat aantal hangt heel erg af van hoe groot die woningen worden.”